Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ο “ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΣΑΝΙΑ” ΣΤΗΝ ΨΩΦΙΔΑ (Τριπόταμα)

Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΣΑΝΙΑ
ΣΤΗΝ ΨΩΦΙΔΑ


Ο Πλάτανος του Παυσανίαβρίσκεται προς τα νότια, στους πρόποδες του Αφροδίσιου Όρους (ή Μαύρη Βρύση), στο “Στόγγο”, λίγο πιο πάνω από εκεί που τελειώνει η γραφική κοιλάδα του “Στόγγου”, και σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το δημόσιο δρόμο. Ακολουθώντας με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο το δρόμο, περνώντας το Σειραίο ποταμό και ανεβαίνοντας μέσα από τη γραφική κοιλάδα και τα διάσπαρτα σπίτια, συναντάς το περίφημο ιστορικό “πλάτανο του Παυσανία”, το άλλως επονομαζόμενο πλατάνι του Στόγγου ή του Αϊ-Γιάννη.
Ονομάζεται “Πλάτανος του Παυσανία” γιατί σύμφωνα με την παράδοση λέγεται ότι το φύτεψε ο Παυσανίας, που πέρασε από εκεί το 175 μ.Χ. ή ότι, σύμφωνα με άλλους, ήταν τόσο μεγάλο ώστε τον εντυπωσίασε και το σημείωσε στο βιβλίο του “τα Αρκαδικά” ως εντυπωσιακό μνημείο. Εντούτοις, ούτε η μια ούτε η άλλη εκδοχή είναι σωστή, καθώς ούτε το πλατάνι είναι τόσο γέρικο, ούτε το φύτεψε ο Παυσανίας αφού πέρασε δύο χιλιόμετρα μακριά από την τοποθεσία του, ούτε μνεία του πράγματος κάνει στο βιβλίο του. Τέτοιες φανταστικές ιστορίες με την ανάμειξη του ονόματος του Παυσανία λέγονται πολλές σ’ όλη τη διαδρομή που ακολούθησε από του Δάρα έως τα Τριπόταμα. Το μόνο αληθινό είναι ότι ο Παυσανίας όντως πραγματοποίησε αυτήν τη διαδρομή και μας δίνει στο βιβλίο του “τα Αρκαδικά” ενδιαφέρουσες μυθικές, ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες. Το βιβλίο αυτό είναι η μοναδική πηγή πληροφοριών, λίγων ή πολλών, αρχαιολογικών κυρίως, για την περιοχή μας. Για τον πλάτανο όμως δεν αναφέρει τίποτα.


Ο πλάτανος του Παυσανία είναι φυτρωμένος σε υψόμετρο 650 μ. περίπου από τη θάλασσα. Το ύψος του ξεπερνά τα 40 μέτρα και η περίμετρός του είναι γύρω στα 8 μέτρα. Από εκεί αντικρύζεις στα βόρεια το φαλακρό Αϊ Κωνσταντίνο του Λειβαρτζίου και την κοιλάδα του Σειραίου ντυμένη στα πράσινα την άνοιξη. Θαυμάζεις το μεγαλείο και τη μεγαλοπρέπεια, το ύψος και τον όγκο.

http://www.econews.gr/wp-content/thumbnails/40994.jpg

Όσο κι αν κουραστείς στο ανέβασμα, όταν φθάσεις στη ρίζα του πλάτανου αποζημιώνεσαι από τον όγκο, το μεγαλείο και την επιβλητικότητά του. Αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχουν άδικο οι ντόπιοι να το ονομάζουν “Πλάτανο του Παυσανία” και να καμαρώνουν. Δίπλα του και γύρω του υπάρχει ένα σύνολο από άλλα γέρικα, μεγάλα και εντυπωσιακά πλατάνια. Ο κορμός του ίσος σαν λαμπάδα, γερός, με τεράστια κλωνάρια, ξεπερνάει όλους τους άλλους στο ύψος, τη μεγαλοσύνη και τη λεβεντιά. Έτσι, μοιάζει με γίγαντα που τον περιστοιχίζουν, του παραστέκονται και τον συντροφεύουν τιτάνες, μπλέκοντας τα κλωνάρια τους με τα δικά του σ’ ένα μεγαλειώδες αγκάλιασμα.

http://www.skaipatras.gr/media/k2/items/cache/f0b96158a5b0823e1d03c86732498f61_XL.jpg

Όσο κοιτάζεις, όσο παρακολουθείς, τόσο γοητεύεσαι. Φοβάσαι να μιλήσεις μήπως και ταράξεις τη μακάρια γαλήνη του άρχοντα πλάτανου και του τοπίου. Πίνεις το δροσερό νεράκι από την πηγή και φεύγοντας νιώθεις την ικανοποίηση ότι αφήνεις πίσω σου τη μορφή του Δία, τις νύμφες και τις νεράιδες του δάσους, έτσι όπως ακριβώς τις άφησε κι ο Παυσανίας όταν πέρασε από εκεί. Το πλατάνι αυτό το θεωρούν οι ντόπιοι “ιερό”, το προστατεύουν και το σέβονται.


ΑΜΚΕ Ερύμανθος
Γ' Σεπτεμβρίου 69
104 33 Αθήνα
Email:erymanthos2@gmail.com
τηλ:
  210 8813760
         2108813761


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου