Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Τα Χωριά Νότια του Ερυμάνθου - Ανάσταση (Αναστάσοβα)

Ανάσταση (Αναστάσοβα)


Η Ανάσταση είναι ένα ηλιόλουστο χωριό που βρίσκεται στο Ν.Δ. τμήμα του Δήμου Καλαβρύτων του Ν. Αχαΐας. Από τα Καλάβρυτα απέχει 30 περίπου χιλιόμετρα και 3 περίπου χιλιόμετρα από τον κεντρικό δρόμο (Καλάβρυτα – Ψωφίδα – Ολυμπία). Η Ανάσταση ονομαζόταν Αναστάσοβα μέχρι το 1953. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 840 μέτρων περίπου στις υπώρειες του Καλλιφωνίου βουνού Ζέμπι πλησίον της ιστορικής και θαυματουργής μονής των Αγίων Θεοδώρων. Το βορειοανατολικό του τμήμα είναι κατάφυτο από καστανιές. Το χωριό διασχίζουν δύο ποτάμια το ένα ξεκινάει από την μονή των Αγίων Θεοδώρων και το άλλο από τη θέση Τρικοκιά τα οποία ενώνονται στο κάτω μέρος του χωριού.
Η Ανάσταση αναφέρεται στην μεγάλη απογραφή που έγινε το 1700 από τους Ενετούς με πληθυσμό 19 κατοίκους. Το έτος 1900 ο πληθυσμός της Ανάστασης ήταν 272 κάτοικοι, στην απογραφή του 1991 είχε 108 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του Μαρτίου του 2001 το χωριό αριθμεί 121 κατοίκους. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 60 άτομα.
Περί της ονομασίας του χωριού δεν γνωρίζουμε αρκετά και ικανοποιητικά στοιχεία, παρά μόνο ότι το παλαιότερο όνομα Αναστάσοβα είναι σλαβόφωνο γι’ αυτό και άλλαξε, όπως και οι ονομασίες άλλων χωριών της περιοχής. Επίσημα στοιχεία της ιστορικής διαδρομής του στην θέση που βρίσκεται σήμερα δεν υπάρχουν. Η παράδοση μας πληροφορεί ότι η περιοχή του ήταν μετόχι της Μονής Φανερωμένης του Σοπωτού, πριν ιδρυθεί το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων το 1724.


http://nea.dynalias.net/visit-achaia/images/stories/articles/monasteries/ag_theodoroi.jpg

Ο μεγάλος ιστοριοδίφης της πατρίδας μας, ο αείμνηστος π. Νικόλαος Παπαδόπουλος, πρωθιερέας από το Δεσινό στο βιβλίο του “Kατακαημένου Μοριά σελίδες του 1821” (εκ δ.1974) αναφέρει το χωριό σε πολλά σημεία με το όνομα Αναστασία από Αναστάσοβα, όπως και ο Γάλλος Πουκεβίλ. Επομένως συμπεραίνουμε ότι το όνομα Ανάσταση είναι νεότερο. Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται και ο Αναστασοβίτης αγωνιστής του ‘21, Θεοφίλης Θεοφιλόπουλος που έλαβε μέρος στη μάχη της Ακράτας, την πολιορκία των Πατρών, αλλά και σ’ άλλες μάχες. Το έτος 1823, λίγο μετά την απελευθέρωση και ενώ τα χωριά διοικούνται από δημογέροντες, στο χωριό Αναστάσοβα, σύμφωνα με γραπτά στοιχεία, δημογέροντας ήταν ο Αναγνώστης Παρασκευόπουλος. Στον ιερό αγώνα του 1821, δίνει το δυναμικό του παρόν μαζί με τα άλλα χωριά μας.
Ακόμη, η παράδοση μας πληροφορεί ότι το χωριό κατά την Τουρκοκρατία βρισκόταν υπό την επιρροή των Σοπωτινών, οι οποίοι διατηρούσαν κτήματα εκεί. Το χωριό διατηρούσε πάντοτε στενούς δεσμούς με το γειτονικό του Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων. Στην μνήμη των παλιών κατοίκων της περιοχής μας μένει αλησμόνητος ο Αρχιμανδρίτης, οικονόμος για πολλά χρόνια του Μοναστηριού, Πορφύριος Κουτσόπουλος. Ακόμη πολλοί κάτοικοι του χωριού αυτού ήταν μετοχιαραίοι και Μυλωνάδες του Μοναστηριού, αλλά και εργάτες των πολλών κτημάτων του στην περιοχή και την Ηλεία.


Οι Αναστασοβίτες είναι άνθρωποι γλεντζέδες με έντονο το αίσθημα της διαφύλαξης της παράδοσης. Το χωριό γιόρταζε και πανηγύριζε με λαμπρότητα ξεχωριστή, στην μνήμη του Αγίου Δημητρίου, που τιμάται και ο ενοριακός του ναός, ο οποίος είναι έργο του χωριανού τους, ιερομονάχου του Αγίου Όρους Δωροθέου Παναγόπουλου, με εξ ολοκλήρου δική του δαπάνη το 1899.
Τα τελευταία χρόνια, ήδη πολλοί Αναστασοβίτες λόγω της στενότητας του χώρου της περιοχής του χωριού και λόγω του άγονου της γης του, μετακινήθηκαν προς την εύφορη Ηλεία, πρόκοψαν εκεί και δημιούργησαν το χωριό Ζερό πλησίον της Αμαλιάδας.
Πολλοί φιλοπρόοδοι κάτοικοι του χωριού αμύνονται της παράδοσης και της διατήρησης των ηθών και των εθίμων μας. Ο φιλοπρόοδος Σύλλογος τους στην Αθήνα, πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις και γενικά σε φροντίδες για το χωριό. Ακόμη, παρόλο που το χωριό έχει πολύ λίγα παιδιά το Δημοτικό σχολείο λειτουργεί ξανά.
Αναφέρεται ακόμη ότι το χωριό παρήγαγε πολλά σιτηρά. Η περιοχή ήταν γνωστό ότι είχε πλούσια παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας οίνου από την οργανωμένη αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή Σπολιάνας.


ΑΜΚΕ Ερύμανθος
Γ' Σεπτεμβρίου 69
104 33 Αθήνα
Email:erymanthos2@gmail.com
τηλ:  210 8813760
         2108813761


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου